Het begin
De muziekquiz Pop in de Kop werd voor het eerst gehouden op zondag 18 november 2001. Vanaf het allereerste moment bleek het een schot in de roos, onder de muziekliefhebbers uit Den Helder en omgeving bleek een grote behoefte te bestaan aan een dergelijk evenement. Ook toeschouwers waren welkom én enthousiast. Den Helder had al eerder kennis kunnen maken met popquizzen, maar dat waren helaas incidentele gebeurtenissen. Met Pop in de Kop werd een regelmatig terugkerende muziekquiz gelanceerd.

De eerste twee edities van Pop in de Kop werden gehouden in Sporthal De Slenk in Den Helder. Sinds de derde editie vond Pop in de Kop plaats in het Helderse eetcafe De Kamer. Daarna hadden we enkele quizzen lang onderdak in Stadscafe de Keizerskroon en voor quiz 13 is gekozen voor de prachtige locatie op Willemsoord, Studio 62. Deze locatie maakt ook het gebruik van foto en videobeelden mogelijk en daarmee ging een lang gekoesterde wens van de organisatie in vervulling.

Inmiddels zijn er (ruim) vijfendertig quizzen gehouden!  Dat de muziekquiz succesvol is, blijkt alleen uit het feit dat sinds de derde quiz alle edities ruim vooraf zijn volgeboekt. Teams die zich te laat aanmelden, komen op de reservelijst. Het is immers altijd mogelijk dat een team, om welke reden dan ook, alsnog moet afhaken. 

Fragmenten
Door de jaren heen (Pop in de Kop bestaat sinds 2001) zijn er heel veel fragmenten gebruikt tijdens Pop in de Kop. Alle fragmenten via de site laten horen is helaas onmogelijk, maar we proberen wel de rondes uit de laatste quiz online te zetten en tevens de leukste en opmerkelijkste rondes uit het verleden via de site beschikbaar te stellen.

Wat winnen we?
De winnaars van Pop in de Kop krijgen een overwinningsbeker en waardebonnen. Natuurlijk worden zij door publicaties in de media ook voor eeuwig bekende muziekkenners. Verder hebben we vaak vele andere prijzen voor de overige teams en voor het team dat eindigt als ‘Schaamteloos laatste’ is er nog een speciale beker.

De quiz ziet er als volgt uit:
Alle teams doen mee aan twaalf rondes, met telkens tien vragen. Elk team krijgt een zogenaamde ‘joker’ toebedeeld. Deze kan bij een ronde naar keuze worden ingezet. Een eenmaal ingezette joker levert die ronde dubbele punten op. Let op: De joker dient voor aanvang van de ronde te worden ingezet. De drie best scorende teams spelen de finale, bestaande uit vijftien vragen.

Wie zit er achter Pop in de Kop? 

Natuurlijk is het altijd interessant om te weten wie de drijvende krachten zijn achter een succesvolle popquiz. Meer weten? Dat kan!

Wie zitten er achter Pop in de kop?